Choď na obsah Choď na menu


Ovládanie lightboxu

11. 11. 2021

Jedná sa o úplne novú funkcionalitu stránok. Lightbox predstavuje veľký pokrok v prezeraní fotografií. Ponúka užívateľovi veľmi jednoducho prechádzať vaše fotografie a to dokonca aj pomocou klávesnice.

Postupne prejdeme a popíšeme jednotlivé funkcie, ktoré nám nový lightbox ponúka.

sni--mek-obrazovky-2021-09-20-v--9.33.19.png

Nadpis - hore nad fotografiou vidíme názov našej fotografie.

Zavrieť - tlačidlo vpravo hore nám zavrie aktuálnu fotografiu a vráti nás späť do fotoalbumu alebo do otvorenej zložky s vašimi fotografiami.

Zväčšenie fotografie - vpravo dole vo fotografii máme malú lupu, ktorá nám po kliknutí fotografiu rozšíri na väčšiu veľkosť.

sni--mek-obrazovky-2021-09-20-v--9.35.43.png

Rolovací prehľad fotografií - ten nám slúži na prehľad niekoľkých fotografií dopredu a dozadu pred tou našou zobrazenou. Môžeme tak pokojne kliknúť na posledný malý náhľad fotografie a presunieme sa priamo na ňu a rolovací prehľad sa opäť posunie a zobrazia nám ďalšie fotografie.

sni--mek-obrazovky-2021-09-20-v--9.37.02.png

Ovládanie

Ovládanie myšou - na obrázku vidíte otvorenú fotografiu. Oblasť okolo fotografie je pokrytá klikacou mapou a tým umožnuje veľmi rýchlo prechádzať fotografie. Kde presne sa mapa nachádza môžete vidieť na veľkom obrázku v úvode článku. Mapy sú vyznačené bielymi štvorcami. Prečo nemať klikaciu mapu cez fotografiu aby sa fotka presunula na ďalšiu? Odpoveď je jednoznačná. Väčšina fotografií má inú veľkosť, takže ak kliknete na jednu na druhej fotografiu už nemusíte mať kurzor myši znova na fotke a musíte pohybovať rukou. Alebo by ste museli mať kurzor vždy uprostred fotografie a to je veľmi otravné. Preto máme klikaciu mapu mimo fotografiu a vy si môžete vychutnať pohľad na fotografiu bez kurzora na nej. Jednoducho stále klikáte na jednom mieste niekde vľavo alebo vpravo na kraji obrazovky.

Ovládanie kolieskom - kolieskom na myši môžete posúvať fotografie dopredu a dozadu, nehľadiac na to, kde kurzor myši práve máte.

Ovládanie pomocou klávesnice - pokiaľ by vám aj napriek tomu prišlo ovládaný pomocou myši otravné, tak môžete použiť klávesnicu. Akonáhle sa vám otvorí prezeranie fotografií môžete použiť na pohyb medzi fotografiami šípky doľava a doprava na vašej klávesnici. Pokiaľ má niekto na stránke naozaj veľa fotografií, jedná sa o veľmi pohodlné riešenie.

sni--mek-obrazovky-2021-09-20-v--9.43.35.png

Viac informácií

Pre viac informácií o zobrazenej fotografii nám slúži tlačidlo pod fotografiou Viac informácií.

sni--mek-obrazovky-2021-09-20-v--10.02.13.png

Po prejdení myšou sa nám rozbehne roletka s podrobnejšími informáciami o obrázku. Dozvieme sa tu, kde je obrázok uložený, v akej zložke sa nachádza, kedy bol uložený, aké má rozlíšenie aj akú má url adresu.

sni--mek-obrazovky-2021-09-20-v--10.03.40.png

Pokiaľ chcete, aby informácie o každej fotografii zostali otvorené, tak na pravej strane roletky máte pripináčika. Rolovací prehľad fotografií sa posunie nad roletku s informáciami a zostane tiež zobrazený.

Nájdete tu aj otáznik, ktorý vám zobrazí zoznam klávesov, pomocou ktorých môžete lightbox ovládať (viď Ovládanie pomocou klávesnice).

Slideshow

Slideshow nám slúži na prezeranie fotografií bez toho, aby sme na niečo klikali. Ide o samostatnú prezentáciu fotografií, kedy sa nám fotky po určitom čase samy posunú na ďalšiu fotografiu.

sni--mek-obrazovky-2021-09-20-v--10.05.10.png

Slideshow spustíme kliknutím na tlačidlo (viď Obr). Potom vyberieme, po koľkých sekundách sa nám budú fotografie posúvať. Medzitým sa vždy nahráva nasledujúce fotografie, aby ste nemuseli čakať.

Namiesto tlačidla na spustenie sa objaví na tom istom mieste tlačidlo nové, ktoré nám slúži na Zastavenie alebo Pauzu.

sni--mek-obrazovky-2021-09-20-v--10.06.46.png